CAFE SERIEN, BLÅT NIVEAU, LÆS OG FORSTÅ HÆFTER – UNGDOMSBØGER OG HÆFTER

Nedenstående Noget om … hæfter er på blåt niveau og er for 12-15-årige. Teksterne og opgaverne ligger på lix 15. Det er selvstændige opgavehæfter efter læs-og-forstå princippet med forskellige teksttyper på den ene side og opgaver på den anden. Hæfterne er ikke knyttet til cafe bøgerne, men de beskæftiger sig med lignende emner. Emner som er relevante og interessante for de unge. Indholdsmæssigt er serien i en vis grad delt op i knejte- og tøsetemaer. Fælles for alle hæfter er, at de er lette at gå til, og at alle tekster er fortalt i et nutidigt sprog. Hæfterne er udgivet på forlaget Alinea og sælges i bundter med fem hæfter til 120 kr. eller enkeltvis til 30 kr. pr. stk. Læs og forstå hæfterne er en del af cafe serien.

NOGET OM FANGEFLUGT

indeholder 11 tekster om fangeflugt i nyere tid. Der er f.eks. tekster om fanger, der flygter fra et fængsel, gidsler der flygter fra deres fangevogtere, og fanger der efterlyses. Til alle tekster er der opgaver i form af afkrydsning, læs og forstå, indsæt ord opgaver mv.  UDSOLGT

 

NOGET OM HUNDE

indeholder 11 forskellige historier med tilhørende opgaver om hunde. Det er hunde på job såvel som hunde som kæledyr. Teksterne kommer ind på emner som narkohunde, hundepelse til salg, Dyrenes Beskyttelse, en redningshund, en førerhund, en kamphund, en hundehvalp, et hundebid, en bombehund og en politihund.

 

NOGET OM KLIMA

indeholder 11 tekser om klima. Teksterne belyser klimaforandringerne fra forskellige vinkler med tilhørende opgaver. Hæftet indeholder også webadresser til sider om klima for børn og unge. Der er tekster om CO²-udledning og stigende temperaturer, spareråd, husdyrenes udledning af store mængder metan, mindre CO²-udlslip med den kollektive trafik, uddrag af blog om klima for børn og unge og meget mere.

Anmeldelse

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: Noget om ….. i café-serien er beregnet til de 13-15-årige og tosprogede elever. Jeg har desuden rigtig gode erfaringer med at bruge enkelte af hæfterne i arbejdet med undervisningen af voksne læsesvage i læsestrategier og læseforståelse.

NOGET OM MOBILER

indeholder 11 tekster, der fra forskellige vinkler handler om mobiler: mobil i skolen, artikler om mobiltyverier og overfald, råd om god mobilstil, sms, videooptagelser på mobiler, unge hjælper ældre, skader ved sms, unge uden mobil, mobning, mobilens udvikling gennem 25 år og 3 korte om mobiler. Hæfterne indeholder formulerings-, forståelses- og kryds af opgaver.

NOGET OM ROBOTTER

Indeholder 11 tekster, der viser forskellige typer af robotter: en græsslåmaskine, en sæl, biler til rumforskning, en dansepartner, barnepige, kloner, landbrugsredskaber. Desuden er der filmanmeldelse – og så er der politiets hjælper, Rullemarie, som kan fjerne farlige bomber. Opgaverne er fordelt som afkrydsning, indsæt ord og skriv hele sætninger opgaver.

Anmeldelse

Dansk Audiologopædi, Sanne Kjerstein Madsen: Hæfterne er fine at arbejde med, da de dels sætter fokus på læsningen dels på forståelsen. Hæfterne er oplagt at bruge i individuelt arbejde.

NOGET OM TØJ OG MODE

indeholder 11 tekster, der belyser forskellige vinkler af modefænomenet: genbrug, blåt hår, mærkevarer, at være ligeglad , piercing, tøj og mobning, tørklæder, frækt look, at være for tyk, rap om tøj og et interview. Til alle teksterne er der formulerings- eller kryds af opgaver. UDSOLGT

Anmeldelse

Tale-Høre-Nyt, Jytte Breinholdt: Jeg kan varmt anbefale dem, og synes de skal være at finde på ethvert skolebibliotek – ikke mindst på specialskolens, hvor jeg med stor succes har anbefalet dem til kolleger, der bruger dem, når der arbejdes med diverse temaer og som frilæsning.

NOGET OM DANS

indeholder 11 tekster om forskellige former for dans. Der er tekster om ballet, dans om juletræet, om dansesko ,om regndans og soldans, om tv-programmet Vild med dans, om heste i Wien med danseshow, om Michael Jacksons moonwalk og meget mere. Til alle tekster hører der forståelsesspørgsmål, afkrydsningsopgaver og krydsord i samme opslag.

NOGET OM MYSTIK

Indeholder 11 tekster om mystik. Det mystiske er i sagens natur en uhåndgribelig størrelse. Det handler om tro og overtro, om kontakt med de døde, uhyrer, spøgelser og ufoer, ånden i glasset, varulve, horoskoper og meget mere. Teksterne er udformet som artikler, anmeldelser, horoskoper, historier og interviews. Der er opgaver til hver tekst.