CAFE SERIEN, RØDT NIVEAU, LIX 8 – 10 

Nedenstående bøger er på rødt niveau og målgruppen er 12 – 15-årige læsesvage. Yngre normal læsere kan også have glæde af bøgerne. De koster alle 58 kroner pr. stk. Cafe serien udkommer på forlaget Alinea og er opdelt i flere niveauer alt efter målgruppens alder og læseevne. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, men jeg har et lille lager liggende. Flere af bøgerne findes som e-bøger hos forlaget Saga: https://www.lrdigital.dk/soeg/?bookType=0&languageCode=&query=Kirsten%20Ahlburg&sort=0

FANGET PÅ ISEN

handler om Emil og Jacob. Det er vinter, og der er så meget sne, at Emil og Jacobs skole er lukket. De har snefri og vil bruge deres fridag på en tur ud i sneen. De går ned til vandet, hvor der ligger et tykt lag is. Drengene løber ud på isen – det er sjovt. De hopper over en revne i isen og så endnu en. De ved godt, at de burde vende om, men de skal bare lige se, hvem der kommer først ud til bøjen. Så lyder der et brag, og isen river sig løs. De to drenge er fanget på en isflage, der langsomt driver ud på havet. Emil og Jacob råber om hjælp, men ingen kan høre dem.

Anmeldelse

Lektør, Vibeke Axelsen: De bliver (selvfølgelig) reddet, men beskrivelsen af, hvordan drengenes reaktioner på den farlige og anspændte situation er, er virkelig vedkommende læsning. Godt gået i en tekst, der er så let at læse! Heldigvis er der forfattere, der kan skrive godt, vedkommende, relevant og aldersvarende for de store (især drenge), der ikke ellers gider bøger. Denne bog er et virkelig fint bud.

Svensk lektør, Anna-Karin NärklingHandlingen har en tydelig struktur og er let at læse. Sproget er enkelt at forstå. Det er smart af Ahlburg at vælge et afgrænset handlingsforløb. Da kan hun gøre bogen både letlæst og spændende, uden at handlingen mister noget ved det. Den opleves også troværdig og moderne, hvilket er nødvendigt, når det drejer sig om bøger til denne målgruppe. Fanget på isen er en god, læseværdig bog for unge.

HEY, ER HER PARTY?

handler om Lea, der i sin sommerferie har været på musiklejr. Her mødte hun Nanna. De to piger er meget forskellige. Lea er stille og går ikke til mange fester eller drikker. Nanna er anderledes. Hun farver sit hår, har ring i næsen og fester hele tiden. Der er altid party, hvor Nanna er. Pigerne aftaler at mødes for at gå til koncert i tivoli Friheden. Men i lang tid hører Lea ikke en lyd fra Nanna. Mon der er noget galt? Nanna dukker pludselig op lige før koncerten. Tingene er absolut ikke, som de skal være hjemme hos Nanna.

Anmeldelse

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Bogen er skrevet i et mundret, letlæst sprog med megen dialog. Der er bevidst brugt de unges eget sprog uden det dog virker plat. Veltilrettelagt letlæsningsbog til frilæsning og læsetræning for ældre elever, der her finder et vedkommende og alderssvarende indhold

 

TEAM ALFA

handler om Tony, Ali og Peter, der er venner. De har en fælles og altopslugende interesse – skating. De er gode til det og drømmer om at blive berømte. De danner sammen Team Alfa, og så går det løs. Nu skal de vise, hvad de dur til. De øver og øver, for de vil med til den store konkurrence, og de vil have en sponsor. Men det er ikke så let. Bogen er skrevet i samarbejde med Morten Ahlburg.

Anmeldelse

Lektør, Mads Overmark: Sprog og reaktionsmønstre drengene imellem virker ret autentisk. Det er ikke så ofte, at jeg møder så lette og indholdsrige bøger til ovennævnte målgruppe. Et rigtigt godt forsøg på at komme en målgruppe i møde, der må synes, at læsning er noget af det værste, der findes.

 

 

VILD MED MIKKEL

handler om pigerne Sara og Julie, der skal til festival for første gang. De skal sove i telt. Fire dage med musik, hvad mere kan de ønske sig? Pigerne møder Emil og Mikkel, som ligger i telt ved siden af dem. Det viser sig, at de er musikere og skal spille på juniorscenen. Sara er stolt. Tænk at de kender nogen, der skal på scenen. Hun synes, at Mikkel er vildt lækker. Men er han ledig, eller har han en kæreste? Og hvem er den pige, der hele tiden kommer og giver Mikkel store knus?

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Den letlæste bog hører til på ungdomshylden. Tekstens personer og indhold kan mange unge identificere sig med – til den første forelskelse og det første kys.

Dansk Audiologopædi, Susanne Madsen: Bogen er tro overfor målgruppen og de problemer, man kan opleve i den alder. Den er velskrevet og nutidig. Jeg kan varmt anbefale den til både piger og drenge inden for den aldersgruppe.

 

KLON

handler om drengen Peter, der bor ude på landet sammen med sin mor. Hans eneste venner er en kat og et marsvin. Peter ønsker sig brændende en bror, så han har nogen at være sammen med, for ingen af klassekammeraterne gider tage med ham helt derud, hvor han bor. En nat vågner Peter midt om natten ved et skarpt lys, der rammer hans ansigt. Lyset kommer ude fra haven. Hvad mon det er? Og har det noget at gøre med hans ønske om en bror?

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Målgruppen er unge, der har vanskeligt ved at læse, men den kan læses og forstås af langt yngre børn. Teksten er læsevenligt sat i overskuelige afsnit med overskrifter, og sætningerne er superkorte.

NEDTUR

handler om Rose. Roses far har mødt en anden. Nu vil han skilles, og huset skal sælges. Det passer ikke Rose og heller ikke Roses mor, som tuder hele tiden. Så er det godt at have dagbogen at betro sig til og veninden Julie at snakke med.

Anmeldelse

Lektør,Kirsten Thorning Thagaard: Bøger i dagbogsform er populære. Denne letlæste udgave rammer målgruppen, som gerne vil læse om piger, der tumler med problematikken omkring forældrenes skilsmisse. De små dagbogsopslag er overkommelige at læse. Specielt fordi de er delt op i mindre afsnit og linjerne er korte.