HIP SERIEN

Hip serien er lette bøger for unge på lix 5 – 15. De kan læses af unge med store læseproblemer samt tosprogede unge med et lille kendskab til dansk. Selv om læseniveauet er lavt, er indholdet alderssvarende. I hver bog er der highlights med vigtige citater fra bogen. Serien udkommer på forlaget Straarup & Co. Pris pr. bog kr. 125.

MUDDER

handler om Line, der lige er blevet dumpet af sin kæreste Jonas. Bare sådan lige over sms. Line er vred og ulykkelig og går ud i den voldsomme regn uden støvler og varm jakke. Hun går ud i skoven og tramper vredt af sted, men pludselig ryger den ene fod ned i noget mudder og så den anden fod. Line sidder fast alene ude i skoven. Kan hun mon komme op af mudderet?

Anmeldelse:

Lektør Ingelise Blom Hansen: “Mudder” er en bog, hvor man let kan identificere sig med hovedpersonen Line. Det er fantastisk at være forelsket og forfærdeligt at blive droppet af kæresten. Selv om bogen er let at læse, fortælles der med både indlevelse og følelser. Bogen er især for dem, der synes, det er svært at læse, men er også et godt bud til dem, som er læsetrætte. Anbefales indkøbt.

 

 

WC-TYVEN

handler om Tilde. Hun har venner, der får alt. Dyre kjoler, den nyeste iPhone, rejser til syden. Tilde synes ikke, det er fair. For hun får aldrig noget. Mor har ikke råd. Men så tager Tilde sagen i egen hånd.

Anmeldelse:

Lektør Stine Bille: Trods den lave lix går bogen ikke på kompromis med indholdet. Læseren får en vedkommende og velskrevet fortælling om at føle sig udenfor, og det at gå til yderligheder for at være en del af gruppen. Et tema, som vil være genkendeligt for mange elever i udskolingen. Klar anbefaling.

SHOTS

handler om Signe, der fylder 18 år. Hun skal holde fest, og hun glæder sig. Men hun er også nervøs, for hun skal drikke 18 shots, og Signe drikker ikke alkohol. Nogle af klassens drenge ser det som deres store opgave at drikke hende stangstiv. Mon det lykkes?

Anmeldelse:

Lektør Lisbeth Thue: Bogens emne giver stof til eftertanke. Kan man gå til fest og have det sjovt uden alkohol? Hvorfor skal man føle sig presset? Bogens temaer er relevante at vende med hinanden. Sproget er ungt og sætningerne er et mylder af tanker, som jeg-fortælleren har. Det er en velfortalt historie, hvor læseren også nervøst følger med i, hvordan det vil gå med pigernes plan. Bogen anbefales indkøbt til unge, der har svært ved at læse tykke bøger. Historiens temaer egner sig til diskussioner om alkohol, venskab, mobning og at blive accepteret i klassen.

 

ISBJERGET

handler om Julie, der er flyttet sammen med sine forældre ned i byggeriet Isbjerget på Aarhus Ø. Det er en ny og prominent bygning med udsigt over bugten. Alt er perfekt på overfladen. Men Julie føler sig ikke tilpas. Der er ingen varme og nærhed i familien, og Julie har svært ved at få sine forældre i tale, da hun vil overbevise dem om, at hun vil være frisør og ikke vil i gymnasiet. Mon det lykkes for Julie at få trumfet sine ønsker igennem? Bogen ligger på lix 15.

Anmeldelser:

Lektør Janne Møller Nielsen: “Isbjerget” er udover at være titlen på bogen også symbolet på forældrenes manglende varme og accept af deres datter i denne fine, letlæste roman. Trods den lave lix går bogen ikke på kompromis med indholdet. Læseren får her en vedkommende og velskrevet fortælling om forventningspres i forhold til uddannelsesvalg, som vil være både genkendelig og aktuel for mange elever i udskolingen. Klar anbefaling.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

Lektør Mette F. Dyreborg: En rigtig spændende bog, som tematisk rammer unge mennesker. Bogen er skrevet i et letlæseligt sprog med korte sætninger, der samtidig med at være lettere at læse også skaber tempo og spænding. Rigtig store anbefalinger.

Binebogorm: Emnet er superaktuelt med sit fokus på de unges valg af uddannelse og rammer lige ned i debatten om uddannelsessnobberiet. Julie sammenligner sine forældre med et isbjerg, altid i kontrol, benhårde og målrettede på Julies og egne vegne.

Kia Lundsgaard: Hip serien byder på mange forskellige titler og temaerne er klassiske ungdomstemaer. Det er dejligt, at der kommer mere og mere fokus på, at bøger skal kunne læses af alle uanset læseforudsætninger.

 

BRUNE ØJNE

handler om Amalie, der i tv har hørt, at Danmark er det land ud af 64, hvor det er sværest at få venner. Det forstår Amalie godt, for hun har heller ikke selv nogen udenlandske venner. Men så møder hun iraneren Said. Han fortæller om sin baggrund og om sin flugt, og Amalie får øjnene op for de vilkår de unge, der er flygtet hertil, lever under. Hun vil gerne snakke mere med Said og hans venner, og de går på en cafe sammen. Mon Amalie og Said bliver venner? Eller bliver de mere end det? Bogen er på lix 13.

Anmeldelse:

Lektør Lisbeth Thue Hansen: Historien fanger og vil appellere til de unge. Det er en ganske realistisk fortælling om fordomme overfor unge flygtninge. Bogen kan være med til at fjerne fordomme og give læseren en forståelse og indsigt i livet som flygtning. Desuden vil Amalies forelskelse i Said appellere til begge køn. Bogen anbefales til ungdomshjørnets letlæste titler, der må have en central plads, så vi kan få alle unge til at holde fast i læsningen.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

 

PIRAT

handler om Julie, der har været til fest i byen. Hun kommer for sent til natbussen og må småfrysende vente i flere timer på en bus. Men så kommer to fyre i en bil. De tilbyder et lift. Julie hopper ind. Hun trænger bare til at få varmen og til at komme hjem. Det viser sig, at det er en pirat-taxa, Julie er kommet ind i, og de to fyre vil alt andet end at køre hende hjem. Lix 9

Anmeldelser:

Lektør: Historien er realistisk og ganske velskrevet. Omslaget og det friske sprog vil fange. Ord som meganice, sygt stiv, klamt, fuck, shit, cool nok og narrøve er dele af teksten. Indholdet er det centrale, da det skal fange unge, der har svært ved at blive fanget af en bog. Der er kapitelskift ved hvert opslag, hvor en interessant sætning fra indholdet som overskrift, vil motivere til at læse videre.

Bibliotekar Jytte Eriksen: Pirat er en realistisk og velskrevet historie for de unge fra 8. klassetrin, og det friske sprog vil fange den unge læser fra første side, og så er bogen letlæst med en lix på bare 9. Bogen anbefales til unge og også alle andre, der har svært ved at læse en bog, men som gerne vil have en god historie med indhold, fokus og konsekvens.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

HVAD GØR VI?

handler om Sofie, der er på sit livs første festival med sin veninde Freja. Sofie møder David og glemmer alt om Freja. I stedet fester hun, bliver fuld for første gang og lægger sig i Davids telt. Sofie har sex for første gang, og dagen efter er Sofie bange for at være blevet gravid. Lix 5

Anmeldelser:

Lektør Karsten Boll: Meget fin og aktuel historie for unge mennesker samtidig med, at den er meget let at læse. Dette er en velskrevet bog med et aktuelt emne holdt i et sprog på lix 05, så der for gruppen af unge med læseproblemer er kommet endnu en vedkommende bog, de kan læse. Derfor er det en oplagt anskaffelse til såvel børnebiblioteket som skolens PLC.

 Læselyst.dk: Romanerne er skrevet med varme og indlevelse, og de går tæt på følsomme emner, som er evigt aktuelle eller problemstillinger, der er oppe i tiden.

 Bogvægten.dk: Det er relevante fortællinger om reelle udfordringer, og om hvordan de tackles set fra teenagerens voksne er uforstående synsvinkel.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

SKAL VI SES?

handler om den 15-årige Signe, der pludselig får en besked på Facebook fra en person, hun ikke kender. Det viser sig, at Signe har en halvsøster, hun ikke kender til. Det sætter mange følelser i gang i Signe. Skal de mon mødes? Lix 5

Anmeldelser:

Lektør Mette Dyreborg: Rigtig god og vedkommende bog om et emne, som mange børn og unge går og tumler med. Den er godt fortalt i et letforståeligt sprog.  Rigtig store anbefalinger.

Børn & Bøger, Kommunernes forening for Pædagogiske Læringscentre: De to nye bøger i Hip-serien er vedkommende læsning. Begge bøger er delt i korte kapitler i et meget læsevenligt layout. Der er ingen illustrationer, men man savner dem ikke. Før hvert kapitel er der en side med et centralt citat fra det kommende kapitel. Det virker fint som en appetitvækker til at komme videre i teksten. Bøgerne er letlæste, velskrevne og godt fortalt. Det er vedkommende bøger for læsesvage unge i alderen 13-16. Anbefales meget til både pædagogiske læringscentre og folkebiblioteker.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

SUGAR

handler om den 16-årige Maja, der får lyst til at prøve sugar-dating. Hun mangler penge og tænker, at det er en let sag at mødes med nogle lidt ældre mænd. Let tjente penge. Men det går ikke helt sådan, som hun regner med. Lix 5

Anmeldelser:

Lektør Lisbeth Thue Hansen: Det er en velskrevet bog med et superrelevant indhold. Forfatteren formår at opbygge en spændende fortælling, hvor Maja får en slem forskrækkelse. De 23 korte kapitler har fængende overskrifter og er layout-mæssigt sat smart op.

 Bogvægten: Det at skabe fængende litteratur med så lavt lixtal er noget af en kunst. Men det lykkedes. Det er ydermere lykkedes de tre forfattere til Ana, Sugar, Fake og Sne at skrive historier, som man nærmest ikke kan lade være med at læse. God, let karikeret og let forståelig fremstilling af begrebet sugardating.

 Læselyst.dk: Bøgerne i Hip-serien er letlæste romaner med fokus på venskab, kærlighed og andre temaer, som optager unge læsere.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.

BAD BOY

handler om Silke, der er træt af de pæne fyre. Hun vil have en rigtig bad boy. En stærk og sikker mand, der ved, hvad han vil. På ”Date en indsat” møder hun Silas. Mon han er noget for Silke? Lix 5

Anmeldelser:

Lektør Stine Bille: Bad Boy er en kærlighedshistorie, hvor både aldersforskellen og intentionen med deres forhold er meget forskellige hos de to hovedpersoner. Det er en tankevækkende bog til læsesvage unge med et aldersvarende indhold. Anbefales både til PLC og folkebiblioteker.dk

Bogmaerket.com: En del af vores læsesvage ældre elever efterspørger bøger til deres niveau, som omhandler temaer, der optager de unge. Bogen her har et lix-tal på 5, hvilket gør den letlæst.

Bibliotekar Jytta Eriksen: Er rigtig glad for HIP serien. Bøgerne falder lige ned i målgruppens ståsted, og selv om de er meget lette at læse, er der en masse nerve i fortællingerne.