LETTE BIBELHISTORIER – LÆSELET

Lette bibelhistorier er en serie med fortællinger fra Det Gamle Testamente, lix 6 – 8. Serien er beregnet til elever i 1.-2. klasse, men kan sagtens bruges af ældre læsesvage elever. Bøgerne er tegnet af forskellige anerkendte illustratorer. Materialet lægger op til samtale og diskussion omkring grundlæggende tilværelsesspørgsmål med fokus på arbejdet med at læse, lytte og fortælle, debattere, dramatisere, reflektere og ræsonnere – alt sammen de kompetencer, som bliver omtalt i læseplanen. Idéoplægget lægger op til åbenhed og spørgelyst omkring tilværelsen. Emnerne i bøgerne bindes sammen med forhold i børnenes omverden, så teksterne bliver vedkommende, og børnene kan identificere sig med personerne fra bibelhistorierne på et dybere plan. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”. Bøgerne koster 78,-

ORDET – historien om skabelsen

handler om jordens skabelse. Engang var der intet. Der var helt stille. Alt var tomt og mørkt. Der var hverken mennesker dyr eller træer. Der var heller ikke nogen jord eller himmel. Men der var en Gud, og han var ikke glad. Han følte sig alene. Derfor ville han skabe noget. Gud trak vejret dybt og råbte “jord”. Derefter lod han der blive lys, han skabte himlen og meget mere. Bogen er illustreret af Tommy Kinnerup.

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne er opdaterede og indbydende i layout, så mon ikke det er tid til fornyelse af de gamle, men stadig gode fortællinger?

ÆBLET – historien om Adam og Eva

handler om Adam og Eva i Edens have. Engang var alt tomt, men så skabte Gud himlen og jorden, dagen og natten, land og hav, dyr og planter. Men Gud skabte også en mand. Han hed Adam. Adam var glad for dyrene, men han følte sig ensom. Han savnede nogen at snakke med. Så skabte Gud en kvinde, hun hed Eva. Gud lavede en særlig have til dem. Edens have. Det var et pragtfuldt sted, med alt hvad de behøvede. Det eneste de ikke måtte røre, var det store træ i midten. Det var en dejlig tid, lige til Eva lod sig lokke af slangen i træet. Bogen er illustreret af Lisbeth Eugenie Christensen.

Anmeldelser

Folkeskolen, Heidi Friborg Christophersen: Bøgerne er udkommet i en serie – alle med en guldgrube af fortællinger fra Det Gamle Testamente – beregnet til elever i 1. og 2. klasse. Illustrationerne er klare, og layoutet indbyder begynderlæseren til at læse, fordi det er nemt at overskue den sparsomme tekstmængde på hver side. Billedsiden udvider historien og støtter teksten i disse fire rigtig gode fortællinger. Jeg brugte min egen datter som prøveklud, og det var faktisk lidt sjovt for hende, at hun selv kunne læse dem, og at der ikke hele tiden var en eller anden moderlig lærer ind over, der skulle forklare alting. Så god fornøjelse med selvlæsningen. Det er aldrig spildt ulejlighed at fodre sine børn med gode historier, og det samme gælder dem, vi har ude i skolerne, uanset religiøst ståsted eller ej.

Lektør Jens Verner Nielsen: På trods af et yderst enkelt sprog præsenteres de gamle grundfortællinger fængslende og medrivende med vægt på det dramatiske indhold og uden forkyndende overtoner. Teksten har meget korte linjer med almindelige, ofte lydrette ord i korte og alligevel naturlige sætninger i små afsnit med korte overskrifter. Hvert bind har sin egen erfarne illustrator. Fælles er, at billederne i s/h med gråtoning udmærket supplerer teksten, nok mere skaber rum og stemning omkring fortællingen end de egentlig støtter tilegnelsen af teksten.

Lærerstuderendes Landskreds, Lone Alstrup: Illustrationerne er en god del af bogen, idet de følger teksten. Der er ingen ekstra illustrationer, der forstyrrer ”læseren”. Med andre ord understøtter illustrationerne teksten, således at eleverne har mulighed for både at læse teksten, men også at ”læse” teksten visuelt. De mindre gode læsere er hermed tilgodeset. Bøgerne lægger op til samtale og diskussion omkring grundlæggende tilværelsesspørgsmål. Bøgerne tilgodeser på denne måde selve formålsparagraffen for faget kristendomskundskab. Jeg kan kun anbefale bøgerne, der er et virkeligt godt alternativ til det materiale, der allerede findes.

BÅLET – historien om Kain og Abel

handler om Adams og Evas to børn, brødrene Kain og Abel. Om Kains uvilje mod Abel. Et fjendskab, der stikker så dybt og er så alvorligt, at Kain ender med at slå Abel ihjel. Bogen er illustreret af Jon Ranheimsæter.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Æblet”, da det er fælles anmeldelser for bøgerne.

SKIBET – historien om Noas ark

handler om Noa og hans ark. Om Gud, der bliver vred over, at folk på jorden er onde. Derfor skal de dø, når regnen får havet til at stige og alting kommer til at stå under vand. Noa er en god mand, så Gud vil redde ham og hans familie. Noa skal bygge et skib i 3 etager til dem, og de skal tage to af alle slags dyr med. Bogen er illustreret af Kirsten Gjerding.

Anmeldelse

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Illustrationerne fungerer godt og supplerer teksten fornemt. De to lette bibelhistorier om Moses og Noas Ark er kendte og elskede af målgruppen fra 6 år, hvilket giver forståelse, som letter læsningen. Bøgerne har indbydende og genkendelige forsider.

ILDEN – historien om Sodoma

handler om Gud og to engle, der rejser til Sodoma. Folk i den by er onde, og de vil se, hvor galt det er. Englene får husly hos Lot. På kort tid, får de to engle set nok. De ser, at alle er onde. Derfor skal folk i byen væk fra jorden. Men Lot er god, så han får lov til at flygte med sin familie, før Gud sender ilden mod byen. Bogen er illustreret af Rasmus Jensen.

Anmeldelse

Lektør, Vibeke Axelsen: Alt er skrevet i et yderst letlæst og letflydende sprog. Som supplement til at fortælle Det gamle testamentes fortællinger for indskolingseleverne er bøgerne egnede til oplæsning og videre undervisning og fordybelse.

SKINDET – historien om Esau og Jakob

handler om Isak og Rebekka,der får to sønner. De har ventet længe på dem, så de er glade og lykkelige. Først kommer der en stor dreng. Han er lodden på hele sin krop. Det føltes som skind, når man rører ved ham, og på det bliver han kendt. Han får navnet Esau. Så kommer der en dreng mere. Han bliver kaldt Jakob. De to tvillingebrødre vokser op, og det viser sig, at de ikke kan enes. Til sidst ender de med at kæmpe om farens arv. Bogen er illustreret af Johannes Bojesen.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Æblet”, da det er en fælles anmeldelse for bøgerne.

KORNET – historien om Josef

handler om Josef, som får mange gaver af sin far, fordi han er den mest elskede søn. Josefs brødre bliver vrede på Josef, fordi han altid får mest. Vreden udvikler sig til et had mod Josef. Et had så voldsomt, at brødrene sælger ham. Josef kommer til Ægypten først som slave hos en rig mand, derefter i fængsel og senere i kongens tjeneste. Bogen er illustreret af Susanna Hartmann.

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne er opdaterede og indbydende i layout, så mon ikke det er tid til fornyelse af de gamle, men stadig gode fortællinger?

KURVEN – historien om Moses i kurven

handler om Moses, der bliver født i Ægypten, hvor en magtsyg Farao regerer. Han er bange for at jøderne skal tage magten fra ham. Derfor forlanger han, at alle jøders nyfødte drenge skal kastes i floden og dø. Ingen skal få lov til at dræbe Moses. Hans mor får derfor en idé. Hun fletter en kurv, lægger ham i den og sender den ud på floden. Faraos datter finder kurven i sivene. Hvad sker der mon med ham? Bogen er illustreret af Susanna Hartmann.

Anmeldelse

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Illustrationerne fungerer godt og supplerer teksten fornemt. De to lette bibelhistorier om Moses og Noas Ark er kendte og elskede af målgruppen fra 6 år, hvilket giver forståelse, som letter læsningen. Bøgerne har indbydende og genkendelige forsider.

ÆGYPTEN – historien om de ti plager

handler om Moses, der vil have de jødiske slaver i Egypten frigivet. Men kongen er ond, så han ler bare og vil ikke lytte, da Moses foreslår, at jøderne sættes fri. Gud sender straffe én efter én: vand bliver til blod, stimer af frøer, sværme af myg og fluer, pest, bylder, hagl, græshopper og mørke, og til sidst kommer den værste plage, for nu skal alle børn dø. Bogen er illustreret af Thomas Balle.

Anmeldelse

Lektør, Vibeke Axelsen: Alt er skrevet i et yderst letlæst og letflydende sprog. Som supplement til at fortælle Det gamle testamentes fortællinger for indskolingseleverne er bøgerne egnede til oplæsning og videre undervisning og fordybelse.

LOVEN – historien om Moses og de 10 bud

handler om Moses, der er leder af et stort folk. Han holder af dem, og han vil hjælpe dem. Det vil Gud også, så han kalder Moses op på Sinai bjerget, så han kan modtage en lov, som folket skal leve efter. Moses er væk fra folket i lang tid. Så lang tid, at folket ikke tror, at han kommer tilbage mere. De smelter alt deres guld om til en guldkalv, som skal være deres gud i stedet. En let udgave af den kendte historie om Moses, dansen om guldkalven og de ti bud. Bogen er illustreret af Peter Hermann.

Anmeldelse

Lektør Jesper Holtoug: Kirsten Ahlburg kendes for rigtig, rigtig mange gode, lette bøger for børn. Her har Kirsten Ahlburg genfortalt to af de gode gamle bibelhistorier i et sprog, så man kan forstå det. Fortællingerne er forsynet med gode, moderne tegninger, som sætter stemning på fortællingen og understøtter handlingen. Dejligt med lette og nysproglige udgaver af de gamle, udødelige fortællinger. Grundig læsebearbejdning, flydende sprog og gode, lidt utraditionelle tegninger. Anbefales til såvel folke- som skolebibliotekernes samlinger.

HÅRET – historien om Samson

handler om den stærke dreng Samson, der kan hive træer op med rode. En dag siger en engel, at hvis han lader håret vokse, vil Gud være med ham. Samson lader håret gro og nedkæmper både løver og fjender. En dag bliver Samson glad for Dalila, men han kan ikke stole på hende. Det lykkes hende at lokke hemmeligheden om håret ud af ham. En nat, mens han sover, kommer en mand med en stor kniv og skærer håret af ham. Samson mister sin styrke, bliver fanget og ender som slave. Bogen er illustreret af Gunnar Breiding.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Æblet”, da det er samme anmeldelser for bøgerne.

HVALEN – historien om Jonas og hvalen

handler om Gud , der vil have Jonas til at hjælpe. Men Jonas har ikke lyst til at adlyde Gud. Han beslutter sig derfor for at stikke af på et skib. Men Jonas kan ikke flygte. Gud har set alt, og han sender en voldsom storm ud over havet og lige hen til skibet. Jonas bliver smidt overbord, og han ender i maven på en hval. Bogen er illustreret af Peter Bay Alexandersen.

Anmeldelse

Lektør Jesper Holtoug: Kirsten Ahlburg kendes for rigtig, rigtig mange gode, lette bøger for børn. Her har Kirsten Ahlburg genfortalt to af de gode gamle bibelhistorier i et sprog, så man kan forstå det. Fortællingerne er forsynet med gode, moderne tegninger, som sætter stemning på fortællingen og understøtter handlingen. Dejligt med lette og nysproglige udgaver af de gamle, udødelige fortællinger. Grundig læsebearbejdning, flydende sprog og gode, lidt utraditionelle tegninger. Anbefales til såvel folke- som skolebibliotekernes samlinger.