LIX 5 FANTASI – LÆSELET

Lix 5 fantasi er en serie bøger på lix 5. Bøgerne er fyldt med eventyr og mystik. Der er historier om hekse, trolde, feer, alfer, havfruer, kæmper og meget mere. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”. Pris 61,- pr. bog.

ALFEN I HAVEN

handler om den lille alf Alf, der bor i en gammel have. Han har boet der længe ligesom manden Kurt og hunden Vaks. Nu er de rejst, og Alf er trist og alene tilbage sammen med fuglene og musene. En dag slår en stor og ond kat sig ned i haven. Katten huserer, til den har spist alle musene og fuglene, så haven er helt tom, lige bortset fra Alf. Men så flytter der en ny familie ind i hus og have. Bogen er illustreret af Verner Brems.

Anmeldelser

Folkeskolen: Efter “Harry Potter” og “Ringenes herre” har fantasy og den eventyrlige fortælling fået en voldsom opblomstring med stærkt stigende efterspørgsel på genren – et postulat, som mange skolebibliotekarer vil nikke genkendende til. Vi må som regel skuffe de yngste lånere, når de efterlyser titler, men med dette sidste udspil fra Kirsten Ahlburg og Special-pædagogisk forlag er der godt nyt for vore alleryngste kunder i skolebiblioteket. Og lad det være sagt med det samme. Med de fire første titler i serien kommer forfatter og forlag vældigt lovende fra start. De fire velfortalte, charmerende historier er righoldigt illustrerede på alle sideopslag af så kendte illustratorer som blandt andre Dorte Karrebæk og Jon Ranheimsæter. Mens forsideillustrationerne er holdt i farver, er tegningerne inde i bøgerne sort-hvide. De er alle handlingsmættede og understøtter teksten fint. Alle fire historier er fortalt på et så lavt lixtal som 5 – det vil sige, at begynderlæsere allerede fra slutningen af 1. klasse vil kunne få stor fornøjelse af serien. Serien kan også med stort udbytte anvendes inden for alle grene af specialundervisningen. Endelig skal jeg fremhæve den særdeles fornuftige pris. Vi afventer flere titler i serien, som jeg er sikker på vil blive efterspurgt blandt de yngste.

Lektør: Der er efterhånden udkommet rigtig mange gode bøger for begynderlæsere. Her er så fire nye bøger, der kan tilføjes til rækken, og de vil være guf for målgruppen. Med et yderst lavt lix-tal fortælles her om trolde, alfer, spøgelser og havfruer. Bøgerne er alle skrevet af samme forfatter men har hver deres illustrator, som med blyantstegninger i sort/hvid på forskellig – men fineste – vis understøtter og supplerer historierne.

EN RIGTIG TROLD

handler om Max, der er en lille legesyg skovtrold. Han elsker at lege, klatre, fange mus – og spise bær. En dag beslutter faderen, at det er på tide Max får lært at æde børn, for det kan trolde godt lide. Men Max vil ikke jage børn. Han vil meget hellere lege med dem. Historien er illustreret af Jan Mogensen.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Alfen i haven”, da det er fælles anmeldelser for denne og ”En rigtig trold.”

FRUEN FRA HAVET

handler om en pige, der møder en havfrue i havet. Hun rejser med havfruen ned under vandet til havkongen og får 3 ønsker opfyldt. Men skal hun bede om at få ønskerne opfyldt? Eller har havfruen lagt en fælde?

Anmeldelse

Se anmeldelse under “En rigtig trold”.

 

GREV RUDOLF

handler om børnene Brian og Mia, der en aften går ind på et slot. De har hørt, at der findes spøgelser oppe i tårnet. Det skulle være Grev Rudolf, der spøger. Pludselig begynder en gyngestol at gynge, så får børnene øje på en mand. Bogen er illustreret af Jon Ranheimsæter.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Alfen i haven”, da det er fælles anmeldelser for denne og ”Grev Rudolf”.

HEKSEN MINI

handler om den lille heks Mini. Hun tager ud i skoven, hvor heksen Olde bor i en hytte. Den er grim og gammel. Det er Olde også. I Oldes hytte er der rodet. Der er fuld af snavs. For hun gør aldrig rent. Hun har en kost, men hun fejer ikke. Hun flyver på den. Mini spørger Olde, om hun vil lære Mini at være en rigtig heks. Bogen er illustreret af Ida Gantriis.

Anmeldelser

Lektør, Karen Engelund: Gode nye titler i serien Lix 5 – fantasi. Med en god portion magi, trolde og hekse vil de blive slugt af begynderlæsere. Forfatterne er velkendte i letlæsningsgenren og magter kunsten at skabe spænding med få ord. I alle bøgerne findes herlige dynamiske sort/hvide stregtegninger, som understøtter historierne. Veltilrettelagt til den første læsning.

Folkeskolen, Mogens Bille: Og det er populære, prøvede navne, som forlaget præsenterer i denne seneste pakke med fem nyheder, som vil glæde de allertidligste læsere. Fem charmerende historier, der med de mange sort-hvide stregtegninger, som fin støtte til teksten nok skal give de yngste fantasi-læsere en god læseoplevelse – hvad enten det er i klassen, på læseklinikken eller på skolebiblioteket.

Læsepædagogen: Alle bøgerne har lix 5 og åbner derfor op for fantasiens forunderlige verden for selv begynderlæseren. På hvert opslag er der sideløbende med teksten flotte og spændende illustrationer, som er med til at understøtte teksten. Bøgerne er meget motiverende og kan varmt anbefales.

KÆMPEN JÆT

handler om kæmpen Jæt, der bor på et bjerg. Han er høj som et bjerg. Håret er langt som en flod. Hans øjne er store som søer. Folk er bange for Jæt. Hver dag ryster jorden. Det sker, når Jæt går tur. ”Vi må slå ham ihjel. Han er farlig,” siger folk. Men ingen tør møde ham. Eller næsten ingen. For Kit tør. Kit er en frisk pige. Hun er ikke bange for noget. Heller ikke for en kæmpe. Bogen er illustreret af Lone Nybo.

Anmeldelse

Lektør, Helle Andersen: To nye spændende bøger i serien Lix 5 fantasi. De er som tidligere udkomne titler ideelle til begynderlæsere, der har mod på at træde ind i fantasiens forunderlige verden. For børn, der elsker trolde og nisser og her især kæmper og hekse, er det motiverende læsestof såvel i fritiden som i skolen. Begge bøger har en frisk og kæk sprogtone og et enkelt handlingsmønster, der sætter fokus på ondt og godt. En lykkelig slutning hører også med.

PRINS KNUD

handler om Prins Knud, der bor på et slot i en stor skov. En dag går han en tur. Han går langt ind i skoven. Her finder han bær. Han spiser dem. Til sidst er han mæt. Så lægger han sig og sover. Da han vågner, er det aften. Det er mørkt. Han kan ikke finde hjem.Prins Knud ser en hytte. Han banker på. En gammel dame åbner døren. Det er en ond heks. ”Vil du hjælpe mig? Jeg er faret vild.” Heksen ser på Knud. Så griner hun. ”Ja,” siger hun. ”Du skal gifte dig med mig. Så vil jeg hjælpe dig.” Bogen er illustreret af Birde Poulsen.

Anmeldelse

Lektør, Helle Andersen: To nye spændende bøger i serien Lix 5 fantasi. De er som tidligere udkomne titler ideelle til begynderlæsere, der har mod på at træde ind i fantasiens forunderlige verden. For børn, der elsker trolde og nisser og her især kæmper og hekse, er det motiverende læsestof såvel i fritiden som i skolen. Begge bøger har en frisk og kæk sprogtone og et enkelt handlingsmønster, der sætter fokus på ondt og godt. En lykkelig slutning hører også med. Birde Poulsens smukke og udtryksfulde stregtegninger understøtter fint teksten. Velegnet til 7-8 årige børn sidst i 1. kl. og først i 2. klasse.

SE, DET SPØGER!

handler om Simon og Anne, der går tur i mørket. De vil se spøgelse. De går ind på en kirkegård og opdager en grav med en grå tåge. ”Hjælp,” råber Simon. ”Se, det spøger!” Simon løber væk. Men Anne bliver stående. Hun vil se spøgelset.

Anmeldelser

Lektør, Martin Bjerregaard Jensen: Letlæsningsbøger med et godt sprog og en spændende handling. Det er godt gået at kunne fortælle en så helstøbt historie med et så lavt lix-tal. Det er flot begynderlæsning, gode historier med illustrationer, der er afpasset til både fortællingen og læseren. Også forsiderne er appellerende. Godt nyt til de allerførste læsere.

Folkeskolen, Mogens Bille: Det er populære, prøvede navne, som forlaget præsenterer i denne seneste pakke med fem nyheder, som vil glæde de allertidligste læsere. Fem charmerende historier, der med de mange sort-hvide stregtegninger, som fin støtte til teksten nok skal give de yngste fantasi-læsere en god læseoplevelse – hvad enten det er i klassen, på læseklinikken eller på skolebiblioteket.

Læsepædagogen, Pia Boysen: Alle bøgerne har lix 5 og åbner derfor op for fantasiens forunderlige verden for selv begynderlæseren. På hvert opslag er der sideløbende med teksten flotte og spændende illustrationer, som er med til at understøtte teksten. Bøgerne er meget motiverende og kan varmt anbefales.

DEN LILLE FE

handler om Fie, der er en lille fe. Hun elsker at trylle. Hver dag vil hun hjælpe folk. Hun tager sin stav. “Sim sa la bim.” Så bliver folk glade. For hun er en god fe. Hun vil kun trylle gode ting. Men en dag græder Fie. Hun er ked af det. For hun har tabt sin stav. Bogen er illustreret af Birgitte Flarup.

Anmeldelser

Se anmeldelser under ”Se, det spøger”, da det er fælles anmeldelse for bøgerne.

TOR VIL SPØGE

handler om Tor, der er et spøgelse. Han flyver op og ned. Han er lille og hurtig og flyver hen ad gaden. Han flyver ind foran folk. Men folk har travlt. De ser ham ikke, og de bliver ikke bange. Tor får en idé. Han vil finde et slot. Så vil han lære at spøge. Tor flyver ud i natten. Han flyver gennem en skov. Han flyver længe. Så ser han et slot. Han møder greven. Han har spøgt på slottet i 300 år. Mon han kan lære Tor at spøge? Bogen er illustreret af Birgitte Flarup.

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue: Begge bøger har en meget læsevenlig typografi. Der er luft mellem linierne, og teksten er sat i overskuelige afsnit. På alle opslag er nogle udmærkede sort/hvide illustrationer, der hjælper til forståelse af tekstens indhold.

URI KAN FLYVE

handler om englen Uri. Hun er lille og ny. Hun skal lære at flyve. Men det er svært. For Uri har ingen vinger. Uri står på en sky. Hun ser på de andre engle. De har store, fine vinger. De andre engle leger. De flyver ind i skyen. Så er de væk. Uri vil også gerne flyve. Men hun kan ikke. Uri er ked af det. Hun sætter sig på en sky og tænker. Så får hun en ide. Bogen er illustreret af Gunhild Rød.

Anmeldelse

Se anmeldelse under ”Tor vil spøge, da det er fælles anmeldelse for bøgerne.