SIV BØGERNE – LÆSELET

Siv bøgerne er en serie på 12 bind, lix 4. Den handler om pigen Siv, der strander på en øde ø. Vi følger hende, i hendes bestræbelser på at overleve uden huse og mennesker – omgivet af venlige, men også farlige dyr. Mange børn fantaserer om, hvordan det er at strande på en øde ø. Nu kan de følge Siv og opleve, hvordan hun klarer det. Langsomt bygger hun en tilværelse op sammen med en abe og en papegøje. Titlerne er udkommet i naturlig rækkefølge, men de kan også læses uafhængigt af hinanden. Pris pr. bog 45 kroner. Serien er illustreret af Ida Gantriis. Den er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”.

SIV PÅ ØEN, bind 1

handler om Siv, der strander på en øde ø. Hun er udmattet efter en lang rejse og lægger sig til at sove i sandet. Hun sover til den lyse morgen. Da hun vågner hører hun en lyd. Det blæser, og vinden rusker i øens træer. Siv løber ned mod havet. Hun vil hen til sin båd for at hente noget mad. Men båden er væk.

Anmeldelser:

Lektør, Hans Rodsted: Noget så sjældent som en robinsonade på lix 4 og med en pige som hovedperson. Serien indeholder alle de ingredienser, der skal til for at holde de små begynderlæsere fanget og på trods af det lave lixtal, er sproget levende og der sker meget. Ida Gantriis har leveret en række sort/hvide illustrationer, der understøtter historien godt og som også leverer muligheden for at gå på opdagelse. Og så er her også en god øvelse i at læse en historie i flere bind.

Dansk Audiologopædi, Kirsten Povlsen: For børn er robinsonadetemaet ofte spændende. Jeg som voksen bekymrer mig og har altid voldsomt ondt af hovedpersonen. Det kan der komme en god lærer/elevsnak ud af. Jeg ser frem til at følge Siv i de kommende bøger. Jeg er sikker på, at de vil finde et publikum blandt alle de begynderlæsere, der får adgang til dem. Det tegner godt! Jeg glæder mig også over, at det er en serie med lix 4. Der er ikke så mange spændende bøger på dette trin. Teksterne er læsevenligt placeret øverst på siderne, linjerne er korte og med mange gentagelser, hvilket er godt for de helt tidlige læsere. Der er selvfølgelig ikke-lydrette ord, men de støttes fint af Ida Gantriis’ tegninger. Tegningerne er sort/hvide, der er meget detaljerede ofte med flere detaljer, end det fremgår af teksten. Det giver så mere stof til samtale.

Læsepædagogen, Birthe Damgaard: Bøgerne er velskrevne og kan bruges som noget af den allerførste selvstændige læsning i indskolingen. Sætningerne er korte og teksten er enkel. De sort-hvide illustrationer passer fint til teksten. De understreger de farer, der lurer, når man skal opretholde livet på en øde ø. Handlingen minder en del om Robinson Crusoe, og bøgerne vil tale til fantasien hos både drenge og piger.

SIV OG VIC, bind 2

handler om Siv, der nu bor alene på en øde ø. Hun bliver ven med en papegøje, som hun kalder Vic. Kan han mon lære at tale? I hvert fald kan han hjælpe Siv med at finde et sted at bo. Han flyver hen til en klippe, og Siv følger efter. Hun ser et hul og finder en stor hule. Den er mørk og kold. Men Siv kan godt bo der.

Anmeldelser:

Se anmeldelser under Siv på øen, da det er fælles anmeldelser for de første fire bøger.

SIV SER ET SKIB, bind 3

handler om Siv, der sammen med papegøjen Vic tager rundt på den øde ø, hvor hun er strandet. Siv går i lang tid. Så ser hun noget. Det er et skib, der er gået på grund. Siv går om bord for at lede efter mad. I skibet er der en slange. Vil den dræbe Siv?

Anmeldelser

Se anmeldelser under Siv på øen, da det er fælles anmeldelser for de første fire bøger.

SIV OG ABEN, bind 4

handler om Siv, der er ude at finde mad på den øde ø. Hun finder en palme med bananer. Mens hun spiser, hører hun en lyd. Det er en klagen. Hun går efter lyden. Lyden kommer fra et hul. Nede i hullet sidder en lille abe. Den kan ikke komme op. Siv må hjælpe den.

Anmeldelser

Se anmeldelser under Siv på øen, da det er fælles anmeldelser for de første fire bøger.

SIV OG BURET, bind 5

handler om Siv, der er ude at gå tur i mørket om aftenen. Pludselig hører Siv en lyd. Hun står stille og lytter. Siv går efter lyden. Hun ser et skib og en mand. Siv bliver glad. Endelig et menneske. Hun vil hen til ham. “Vent, vent” siger papegøjen Vic. Siv venter. Hun lytter til Vic. Han har reddet hendes liv før.

Anmeldelser:

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Teksten er sat i korte linjer, og sproget er levende på trods af det lave lixtal. De sort-hvide illustrationer understøtter historien godt, og giver læseren rig mulighed for at fantasere sig til livet på en øde ø. Bøgerne har gode forsider, som uden tvivl vil appellere til målgruppen af begynderlæsere fra slutningen af 1. klasse.

Læsepædagogen, Åse Rønnow: To små bøger i et venligt lay-out, som kan være gode at læse for begynderlæsere op til ca. 12 år.

SIV ER SYG, bind 6

handler om Siv, der er taget ud i en skov. Hun finder nogle bær, der ser gode ud. De er røde og søde og smager godt. Siv spiser, til hun er mæt. Så går hun hjemad mod hulen. Men pludselig sveder hun og får ondt i maven. “Måske har jeg feber,” siger Siv. “Måske var de bær giftige.” Siv sætter sig under et træ. Hun ryster mere og mere. Mon hun klarer den?

Anmeldelser:

Se anmeldelser under Siv og buret, da det er fælles anmeldelser for de to bøger.

SIV OG HAVET, bind 7

handler om Siv, der sover godt i sin hule. Uden for hulen blæser og regner det. Siv mærker ikke noget. Hun sover i mange timer. Så vågner hun. Hun hører en lyd. Siv ser sig om. Det er svært at se noget, fordi det er helt mørkt. Men hun kan mærke noget. Hun er helt våd. Uvejret får havet til at stige. Bølgerne er store og vandet løber ind i hulen. Hun må væk. Hun går længere ind på øen, og her finder hun en lille hytte.

Anmeldelse:

Lektør, Henrik Munch Halvorsen: Kirsten Ahlburg mestrer at skrive letlæste bøger i lix 4 med både indhold, spænding og action som appellerer til alle begynderlæsere i alderen 6-8 år. Bøgerne har ikke blot et lavt lix-tal, men er også læseteknisk meget overkommelige og giver mange svage læsere succesfulde oplevelser. Ida Gantriis har lavet illustrationer til historierne, som understøtter teksten og stemningen godt og appellerer til målgruppen.

SIV MØDER ROBIN, bind 8

handler om Siv, der lige er vågnet. Hun er i den hytte, hun fandt dagen før. Ved bordet sidder en mand. Han ser lidt vild ud. Mon han er farlig? Siv er lidt bange. Hun ryster. Måske spiser han aber eller måske spiser han børn. Siv kan ikke forstå, hvad manden siger. Han taler et andet sprog.

Anmeldelse

Se anmeldelse under Siv og havet, da det er fælles anmeldelse for de to bøger.

SIV I FÆLDEN, bind 9

handler om Siv, der tager ud i skoven for at finde træ. Hun vil bygge en seng. Hun bliver glad, da hun ser et væltet træ, der kan bruges. Men på vej hen mod træet falder hun i et hul. Hun ser sig om. Hun ligger i et net. Det må være en fælde. Nogen vil fange et dyr, men de har fanget Siv. Det er et dybt hul, så det er ikke let at komme op. Hvem mon har lavet fælden?

Anmeldelse:

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Kirsten Ahlburg formår, trods den lave lix på 4, at lave nogle små sammenhængende fortællinger, der vil fange begynderlæserne. Illustrationerne er tegnet af Ida Gantriis, og de ligner de foregående fra serien. Tegningerne er holdt i en sort/hvid streg, bortset fra omslaget. De understøtter og udvider teksten med mange små sjove og finurlige effekter, som læserne helt sikkert vil falde for.

 

SIV PÅ JAGT, bind 10

Det er nat. Alt er mørkt, men Siv er vågen. Hun har hørt en lyd. Siv sætter sig op. Døren er åben, og hun kan se ud. Hun kan også se en skygge. Siv vil vække Robin, men han er der ikke. Nu bliver hun bange. Hun er alene, og der er nogen ude i skoven. Siv står op og lister hen til døren. Nu kan hun se et gevær, der peger lige mod hende.

Anmeldelse:

Se anmeldelse under Siv i fælden, da det er fælles anmeldelse for de to bøger.

 

SIV OG FLYET, bind 11

handler om Siv, der sammen med Robin går ned til det strandede skib for at hente ris og mel. De tager det sidste. Nu er skibet tomt. Der er ikke mere mad. Skal de sulte? Siv hører noget. Det er ikke havets brusen. Det er heller ikke lyde fra dyrene. Det summer og bliver højere og højere. Siv får øje på et fly, der nærmer sig. Bare folkene nu kan få øje på dem! For både Siv og Robin vil gerne væk fra den øde ø og hjem.

Anmeldelse:

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Den enkle historie er bygget godt op, og illustrationerne understøtter og udvider teksten fornemt. De to sidste bøger i en robinsonade for begynderlæsere. Alt ender, som det skal, men der er alligevel tilstrækkelig spænding til det sidste. Fin afslutning på en god serie, som kan danne grobund for læserens fantasi.

SIV VENDER HJEM, bind 12

handler om Siv, der bliver reddet. Nogen har set Sivs og Robins nødraket, så Hans og Emil kommer med deres båd for at hente dem hjem. Siv er glad for at tale sit eget sprog igen. Hun fortæller om hulen, dyrene og skibet. Det er ikke let at sige farvel til de to venner aben Peter og papegøjen Vic. Men det bliver godt at komme hjem.

Anmeldelse:

Se anmeldelse under Siv i fælden, da det er fælles anmeldelse for de to bøger.