TORA BØGERNE – LÆSELET

Tora bøgerne er en serie på otte bind, lix 5, om vikingepigen Tora. Hun er en pige som ikke holder sig tilbage for at deltage på togter sammen med de voksne vikinger eller gå alene på jagt i den store skov. Pris pr. bog 58 kr. Bøgerne er illustreret af Susanna Hartmann. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”.”

TORA OG BJØRNEN

handler om vikingepigen Tora, der bliver vækket af en lyd. Det er en ræv på hønsejagt. Tora vil fange den, griber faderens spyd og løber efter den ind i skoven. Ræven er for hurtig. Den slipper væk, så Tora må gå tomhændet hjem, men hvordan finder hun vej ud af den mørke skov? Hun beslutter sig for at vente til det bliver lyst, så er det nok lettere. “Brrr!” lyder det bag hende. Tora vender sig om. Hun ser et stort gab. Skarpe tænder lyser i solen. Så lyder der et kæmpe brøl.

Anmeldelser:

Lektør, Kirsten Thorning Thagaard: Historien flyder let og bliver godt understøttet af de kraftfulde og dramatiske illustrationer. De første bøger i en ny letlæsningsserie med spænding og action om den modige vikingepige Tora. Børn, der har knækket læsekoden, vil her få en god læseoplevelse.

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: Teksten flyder let og bliver godt understøttet af Susanna Hartmanns flotte og dramatiske illustrationer.

TORA RØVER EN BY

handler om Tora, der gerne vil med på vikingetogt. Toras far, Ulf, gør sit skib klar. Han pakker spyd, økser og sværd. Han skal ud og røve en by, og Tora prøver at komme med. Ulf brøler, at hun skal gå væk. Hans stemme er dyb. Han brøler som en bjørn. Derfor kalder alle ham Ulf Bjørne-brøl. De andre mænd hører ham råbe. De bliver stille, for Ulf kan blive meget hidsig.  Men Tora giver ikke op så let. Mens mændene spiser, sniger hun sig op på skibet og gemmer sig i Ulfs tøjkiste.

Anmeldelser

Se anmeldelser under Tora og bjørnen, da det er fælles anmeldelser for de to bøger.

TORA OG HORNET

handler om Tora, der oplever, at byens mænd kommer hjem fra et togt, og så skal der være fest. Kødet bliver sendt rundt og øllet hældt op i drikkehornene.Tora vil også smage, men hun har ikke selv et horn, og hun må absolut ikke låne Ulfs. Tora vil have sine egne horn. Hun ser en tyr på marken og får en idé.  Hun henter Ulfs sav og går ind i indhegningen til tyren. De voksne fester, så hun kan save i fred. Det burde være lige til, men det er det ikke. Tyren brøler, retter hornene mod hende og begynder at løbe.

Anmeldelse:

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne egner sig til læsetræning og kan give begynderlæsere en god oplevelse og viden om bl.a. guden Thor. Teksten er læsevenligt sat i overskuelige afsnit, med 3-4 ord på hver linje. De sort/hvide illustrationer underbygger tekstens indhold. Omslaget virker godt. Det er i farver og vil tiltrække de små læsere, der netop har knækket læsekoden.

TORA OG LYNET

handler om Tora, der vågner midt om natten ved et kæmpe brag. Hele huset bliver lyst op. Det er Thor, som kører hen over himlen. Det er bragene, som de kan høre. Når Thor kaster sin hammer, lyner det – det er det, der lyser huset op. Det kan Tora ikke stå for. Hun vil være lige som Thor. Hun sniger sig ud i den mørke nat. Hun vil se Thor. Hun tager sin fars hammer med. Mon hun kan kaste lige så godt som Thor?

Anmeldelse:

Se anmeldelse under Tora og hornet, da det er en fælles anmeldelse for de to bøger.

TORA MØDER EN RØVER

UDSOLGT

handler om Tora, der har lavet en fløjte. Hun går ind i skoven for at lytte til fuglene, så hun kan fløjte lige som dem. Pludselig dukker en mand frem. Han har løftet sit sværd og truer Tora. Manden vil have hendes smykker, mønter og guld. Hun ser på manden. Han har en vissen arm, et dybt ar på kinden, og han ser syg ud. Tora griber ud efter hans sværd og giver ham et skub. Bare det ikke ender galt!

Anmeldelse:

Lektør, Karen Boll: Sproget er let at læse (lix 05) uden kunstig nedbringelse af lix. De sort/hvide illustrationer i Susanna Hartmanns velkendte streg understøtter fint tekstens indhold. Udmærket letlæsnings-/læsetræningsbog for begynderlæsere om en episode i vikingetiden for aldersgruppen 6-7-årige i såvel børne- som skolebiblioteket.

TORA OG REGNBUEN

UDSOLGT

handler om Tora, der ser op mod himlen. Et flot lys breder sig i en bue, der går hen over himlen. Det er en smuk regnbue. Tora har aldrig set en før. Far fortæller, at det er en bro fra jorden til himlen, som fører op til guderne. Tora må bare over broen. Det kunne være sjovt at møde et par guder. Men lige meget hvor langt hun går, så kommer hun ikke tættere på. Hun nærmer sig en bakke, hvor hun møder en mand. Mon det er Odins søn?

Anmeldelser:

Lektør, Boy Olesen: Personernes påklædning bringer os ind i vikingetiden, og dette sammenholdt med det søgende og lidt eventyragtige gør bogen god og læseværdig til en bred målgruppes store tilfredshed. En rigtig god bog, hvor vi følger Tora i hendes 6. historie, udspillende sig i historisk tid. Veltilrettelagt for læsere i de yngste årgange.

Dansk Audiologopædi, Susanne Kjerstein Madsen: Det er nemt at identificere sig med Tora. Illustrationerne er lavet af Susanne Hartmann og lægger op til videredigtning. En fin lille bog til den første læsning.

TORA PÅ JAGT

handler om Tora, der beslutter sig for at tage på jagt, selv om hun ikke må. Hun laver en bue med fem pile, så hun kan jage dyr i skoven. Hun øver sig meget. Det er svært at skyde med bue og pil. Hun øver længe og til sidst, bliver hun god til at ramme.Tora går ind i skoven. Hun skyder en due. Nu er hun en rigtig jæger! Hun vil hjem og vise den til Ulf, men det er ved at blive mørkt, så Tora farer vild. Tænk hvis der kommer en ulv eller en bjørn. Hvad skal hun gøre?

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Bøgerne er lette at læse for børn, der netop har knækket læsekoden, og de giver et lille fiktivt indblik i vikingetiden.

TORA I KAMP

handler om Tora, der er henne for at se den årlige kamp blandt byens vikinger. Toras far er stor og stærk. Han kan fægte og løfte sten. Tora er stolt af ham. Hun ser ham kæmpe og får selv lyst til at prøve. Tora løber hen til nogle drenge, der løfter sten og kæmper med sværd. Men ingen af dem vil kæmpe mod en pige. Der skal nu mere til at stoppe Tora. Hun vil vise, hvad hun kan.

Anmeldelse

Se anmeldelse under Tora på jagt, da anmeldelsen er fælles for de to bøger.