UNG LÆS LIX 5

Nedenstående bøger er en serie for unge på 13-17 år med meget store læsevanskeligheder. Serien er på lix 5, men med aldersvarende indhold. Dette har været meget efterspurgt i mange år, og seriens første bog “Blå blink” har været afprøvet på en skole med stor succes. Serien hedder Ung Læs, og bøgerne appellerer til målgruppen med spændende collagefotos. Der er ingen illustrationer i bøgerne. Serien er udkommet på forlaget Elysion. Pris kr. 85,- pr. stk.

BLÅ BLINK

handler om David og Otto, der er brudt ind i et hus for at stjæle. De må flygte, da de hører nogen ankomme. De løber ud og gemmer sig. Men ejerne af huset har en hund. Mon de bliver fanget? Pris: 85 kr.

Anmeldelser

Læselyst.dk: Kirsten Ahlburg har netop udgivet bogen “Blå blink”. Den første bog i serien Ung Læs (letlæst for unge). Og lad det være sagt med det samme: Jeg er henrykt!! Det er SÅ svært at lave en tekst til netop denne målgruppe. Dét at bogen skal være letlæselig og samtidig have et fængende indhold er på ingen måde en nem opgave. Det lykkedes i dén grad for Kirsten Ahlburg. Som læser er man “hooked” fra første til sidste side. Der er dømt spænding og drama – og bogen giver også anledning til efter-refleksion.

Bogen handler om drengen David, der har ladet sig overtale af Otto til at begå et indbrud, for at komme let til penge. Alt hvad der kan gå galt, går imidlertid galt – og mere til. Læs den!

Lektør Jeanette Pejtersen: Meget fin, letlæst og spændende historie om to unge, der har rodet sig ud i noget kriminelt. Selv om det er en forholdsvis kort tekst, er der masser af indhold og action. Det er meget fint, at teksten er sat op i korte afsnit, som gør den meget overskuelig at læse. Forsiden er fængende og passer godt til indholdet. Der findes ikke andre ungdomsbøger i denne sværhedsgrad med samme emne.

Bogvægten.dk, Birte Strandby: Højt spændingsniveau, korte sætninger og endnu kortere linjer. Det er godt klaret at få proppet så meget handling ind i bogen med de strikse betingelser for læseligheden.

 

KAST NU DEN STEN

handler om Otto, der prøver at lokke David med på at kaste sten ned på en motorvej. Det gælder om at ramme bilerne. Mon David kaster en sten? Og mon Otto rammer en bil?

Anmeldelser

Lektør Ingelise Blom Hansen: Hvornår er man en god ven? Hvornår skal man sige stopog om et stort emne. Teksten lægger op til diskussion om, hvad der er rigtigt og forkert, men også om hvordan man kan sige fra. Bogen omhandler et aktuelt emne fra sommeren 2016. Selv om temaet er højaktuelt netop nu, vil bogen også være aktuel på sigt.

Bogvægten.dk, Birte Strandby: Der er fint gang i spændingen, og drengenes konflikter er vældig godt beskrevet med få ord. Så i en enkel, lille bog får man spænding, action, samvittighedskvaler og en ganske lille udviklingsrejse. Det kan kun virke motiverende på læselysten.

Læselyst.dk: Kirsten Ahlburg har skrevet en ungdomsbog, der er let læst med et meget aktuelt indhold. Bogen handler om det dilemma David står i. Skal han vise Otto, at han tør? Og hvilke konsekvenser vil episoden få for deres venskab?

Bogeventyrer, Sophie Amalie Eslund: Meget let læst bog om David og Otto, som er bedste venner. Teksten er meget simpel, men alligevel formår forfatteren at sætte sig ind i, hvordan det er at stå på en motorvejsbro med en sten i hånden – nok inspireret af sidste års uhyggelige trend. Jeg synes, at det er fantastisk, at der så kort tid efter nogle begivenheder, kan udkomme en bog, der tager fat i det. Fin bog til unge, der ikke læser så godt, men som er interesserede i kriminalitet, valg, dilemmaer og venskab.

Bogbotten.dk, Jacob Kragh: I 2016 var der i Danmark en mindre bølge af sten, der blev kastet ud fra motorvejsbroer. Det virkede både uhyggeligt og afstumpet for mange. Og dette højaktuelle emne har Kirsten Ahlburg brugt i den tæt på fremragende “Kast nu den sten” om vennerne David og Otto. Bogen er fortalt næsten udelukkende i korte hovedsætninger og med et lixtal på fem. Alligevel er dramaet og intensiteten intakt. Det er meget imponerende at lave en historie, der rammer aktualiteten, de unges hverdag og samtidig ikke taler ned til de læsere, der har svært ved ordene. Intenst og aktuelt drama. Bogen vil egne sig glimrende til unge, der har svært ved at læse, og til stærkere læsere, der vil have en godt fortalt og hurtigt læst novelle.

ONDE KLOVNE

handler om David, der er på vej hjem. Pludselig farer to klovne frem fra en busk. Den ene har en økse. Den anden har en kniv. David bliver bange. Han løber. Mon de fanger ham?

Anmeldelser:

Lektør Sanne Mendel: Hårrejsende og spændende bøger i serien Ung Læs. Virkelig spændende og uhyggelige bøger som er meget underholdende. Køb kan klart anbefales.

Bechsbooks.dk: På trods af at bøgerne er meget lette og vil kunne læses af børn i 1. – 2- klasses niveau, så er emnerne i bøgerne rettet mod unge. De flotte forsider, som helt sikkert vil fange målgruppe,  signalerer også tydeligt, at bøgerne er tiltænkt de ældre børn/unge. Bøgerne kan læses for at få en god historie, men de vil også egne sig til videre diskussion. De lægger meget godt op til en god debat om, hvad der er det rigtige at gøre. Endnu engang kan jeg bliver overrasket over, hvor meget handling man kan få med i en så kort og letlæst bog. Der vil helt sikkert være nogle læsesvage unge, som vil få glæde af denne Ung læs serie.

Læselyst.dk: Jeg har tidligere udtalt mig begejstret om de to første bøger i serien. Jeg er lige så begejstret for de to næste bøger. Kirsten Ahlburg tager fat i aktuelle emner og formår at bygge en fortælling op med spænding og stof til eftertanke for de unge læsere. Ikke nogen let opgave, når det samtidig skal være med lavt lix.

Ild på skolen

handler om Otto, der hader skolen. Han kan ikke se, hvad han kan bruge den til. Efter et skænderi med sin lærer tager han en stor beslutning. Han vil sætte ild på skolen. Så er den væk. Helt væk!

Anmeldelser:

Lektør Sanne Mendel: Hårrejsende og spændende bøger i serien Ung Læs. Virkelig spændende og uhyggelige bøger som er meget underholdende. Køb kan klart anbefales.

Bechsbooks.dk: På trods af at bøgerne er meget lette og vil kunne læses af børn i 1. – 2- klasses niveau, så er emnerne i bøgerne rettet mod unge. De flotte forsider, som helt sikkert vil fange målgruppe,  signalerer også tydeligt, at bøgerne er tiltænkt de ældre børn/unge. Bøgerne kan både læses for at få en god historie, men de vil også egne sig til videre diskussion. De lægger meget godt op til en god debat om, hvad der er det rigtige at gøre. Endnu engang kan jeg bliver overrasket over, hvor meget handling man kan få med i en så kort og letlæst bog. Der vil helt sikkert være nogle læsesvage unge, som vil få glæde af denne Ung læs serie.

Læselyst.dk: Jeg har tidligere udtalt mig begejstret om de to første bøger i serien. Jeg er lige så begejstret for de to næste bøger. Kirsten Ahlburg tager fat i aktuelle emner og formår at bygge en fortælling op med spænding og stof til eftertanke for de unge læsere. Ikke nogen let opgave, når det samtidig skal være med lavt lix.