VÆRD AT VIDE – LÆSELET

Værd at vide serien er de allerførste fagbøger til højtlæsning, frilæsning eller emnearbejde. Serien ligger på lix 6 – 8 og handler om virkelighedens Danmark. Bøgerne har korte tekster med mange farvefotos og faktabokse med emner, der interesserer børn, og mange af titlerne appellerer til drenge. Der er bøger om usædvanlige mennesker, usædvanlige job, dyr, natur og historiske emner. Bøgerne er beregnet til 8 – 9-årige, men kan sagtens læses af langt ældre læsesvage børn. Bøgerne er udsolgt fra forlaget, som er lukket, men jeg har et lille lager, som kan købes her på siden under “kontakt”. De koster 73 kr.

EN STÆRK MAND

handler om den stærke mand George Olesen, som bor i Hobro. Han vejer 131 kg, men det er ikke fedt. Det er muskler. Som 8-årig kunne han løfte 100 kg. Nu kan han løfte 400 kg med armene eller 13 kasser øl med én finger. Han kan trække en lastbil eller et tog og løfte en motorcykel i en sele med én finger. Somme tider er det ved at gå galt. Engang skulle en elefant gå hen over ham, men den ville ikke gå. Den stod stille på hans mave.

Anmeldelser

Lektør, Lars Damm Jensen: Bøgerne er velegnede til den første faglæsning og kan læses allerede fra 2. klasse (cirka 8 år). Alle tre bøger er spændende skrevet og indholdet tilpasset målgruppen.

Folkeskolen, Mogens Bille: Alle tre bøger er udstyret med farvestrålende, fotografiske forsideillustrationer, som på hver sin vis vil tiltrække målgruppen. De enkelte sideopslag er alle rigt forsynet med farvefotos og i øvrigt på overskuelig vis opdelt i brødtekst, billedtekst og faktabokse – og alt sammen er det for alle tre titlers vedkommende udført med både pædagogisk og professionel akkuratesse og tæft. Både forfatter og forlag har altid i undertegnedes bevidsthed stået for kvalitet og fagligt engagement, og denne nye serie lever fuldt ud op til dette renommé. Serien henvender sig til både piger og drenge og vil være lige velanbragt på skolebiblioteket som i klassens eget bibliotek og på læseklinikken.

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: Teksten er enkelt sat og let at gå til med farvefotos på hvert opslag. Forlaget skriver, at der i serien er lagt vægt på at skrive om emner, der har børns interesse, men især nogle af dem kan også bruges i specialundervisningen af unge og voksne. Især fordi illustrationerne er fotos og dermed ikke rettet mod en bestemt aldersgruppe. Og fordi der på siderne foruden almindelig brødtekst også er faktabokse med kolde facts.

STUNT

handler om Martin Spang Olsen. Han er stuntman og lærer børn at lave stunt. Han laver også selv stunt i film. Martin kører biler i fuld fart, han hopper ned fra stor højde, han løber fra en bombe, og han slås og falder. Alt det kræver en stærk krop. Derfor træner han hver dag for at holde sig i form. På stuntskolen lærer børnene at falde, så de ikke slår sig, rulle rundt, sparke og hoppe. De lærer også at slås – ikke rigtigt, men det skal se ud som om. Det skal ligne kamp.

Anmeldelser

Lektør, Boy Olesen: Endnu et par gode titler i serien Værd at vide. Disse små fagbøger indeholder en letforståelig tekst, omhandlende autentiske personer, suppleret med mange rigtig gode fotos. Bøgerne har et meget imødekommende layout. Man standser lige op, da forsiderne er meget actionprægede med gode situationsfotos. Inde i bøgerne indeholder alle sider såvel fotos som tekst, hvilket gør det meget læsevenligt. Bøgerne er velegnede som selvlæsning fra 1.- 2.kl., altså fra 6-8 år og opefter.

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: De er enkelt sat op og lette at gå til med flotte farvefotos fra den virkelige verden på hvert opslag. Selv om bøgerne er beregnede til børn, vil jeg også mene, at – i hvert fald nogle af dem – kan bruges i specialundervisningen af voksne, fx ordblinde, afasiramte og fremmedsprogede.

UD I RUMMET

handler om Jesper Nygård, der er forsker i rummet. Han vil gerne være astronaut. Han elsker eventyr og vil prøve noget nyt: se jorden udefra, være vægtløs og flyve i raket. Han søger derfor ind som astronaut. I et helt år bliver han testet på kryds og tværs. Der er kun få pladser og tusindvis af ansøgere. Jesper bliver ikke valgt, men han giver ikke op.

Anmeldelser

Lektør, Karsten Boll: Spændende læsetræningsbog for 1.-2. klasses (primært) drenge, der gerne læser om et faglitterært emne. Armstrongs månevandring skal nok sælge bogen. En lille, indbydende fagbog med tospaltet tekst – omhyggeligt bearbejdet sprog, hvor lix er mellem 06 og 08. Fint læsetræningstilbud til drenge fra slutningen af 1. klasse.

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: To nye bøger i serien Værd at vide, der er små lette fagbøger på lix 6-8. Målgruppen er børn fra 7-9 år og ment som frilæsnings-, højtlæsnings- eller opslagsbøger til den første faglige læsning. Men jeg vil også mene, at flere af dem (afhængigt af emnevalget) er velegnede til læsesvage unge og voksne, der lige er ved at knække læsekoden.

OP I LUFTEN

handler om Jan, der er ballonskipper. Han har en luftballon og har fløjet i mange år. Nogle gange flyver han alene, andre gange har han gæster med. Det tager tid at gøre ballonen klar. Der skal gasflasker i kurven, kurven og ballonen skal sættes sammen, og der skal luft i den store ballon. Når vinden er tjekket, er der klar til afgang over mark og eng, højt op i luften med udsigt vidt omkring.

Anmeldelser

Lektør, Boy Olesen: Igen en velskrevet interessant fagbog for de yngste læsere, udført i pænt udstyr og med inspirerende imødekommende layout. Levende sider med en kombination af rigtig gode fotos og let overskuelige tekster, vil lede eleverne gennem bogen. Afsnittet om, hvordan dyr på jorden reagerer, når en ballon kommer flyvende, er sjov. En rigtig god fagbog til de yngste læsere, der på alle måder signalerer respekt for målgruppen.

Tale-Høre-Nyt, Kirsten Andersen: Bøgerne imødekommer et behov for inspirerende faktabøger til elever med behov for læse-let-bøger, som er udviklende for både sprog- og læsekompetence. Bøgerne er velegnede til én til én samtale og til samtale mellem en voksen og en gruppe af børn. Endvidere kan læserne inspireres til at søge mere viden om emnerne i nærmiljøet, og måske til selv at forfatte en bog med inspiration fra det meget overskuelige og indbydende layout.

CFU, Lotte Svane Strange Petersen: Bogen er en del af Special-pædagogisk forlags serie Værd at vide, som består af fagbøger for nye og/eller læsesvage læsere. De korte tekster og fine fotos, billedtekster og faktabokse åbner for flere læserindgange, og opsætningen giver god mulighed for at snakke om faglitteratur som genre.

 

PARKOUR

handler om Thomas, der dyrker parkour i byen. Han hopper fra mur til mur, og han løber op ad mure. Han hopper over høje ting, springer op på borde, og så slår han en kolbøtte i luften. Thomas har en stærk krop. Han har trænet meget, og han har lært at lytte til sin krop. Hvor er grænsen? Han har også lært en anden meget vigtig ting – han har lært at passe på.

UDSOLGT

Anmeldelser

Skolestart, Ina von Barm: Bøgerne er for svære til, at børnene i børnehaveklassen selv kan læse dem, men for de børn, der er nysgerrige på verden omkring dem, er der god viden at hente om et spændende job (Falck) og usædvanlige mennesker, der dyrker en sport, de fleste af os kun ved meget lidt om. Der er mange 6-årige, der vil elske en ”højtlæsningshyggestund” med en god fagbog med mulighed for at få ny viden. Bøgerne er illustrerede med fotos, så selvom barnet ikke selv kan læse, er der god mulighed for at billedlæse og måske selv få lyst til at prøve kræfter med fx parkour.

Lektør, Mads Overmark: God tekst som kan anvendes til mange former for læsetræning.

Tale-Høre-Nyt , Kirsten Andersen: Bøgerne imødekommer et behov for inspirerende faktabøger til elever med behov for læse-let-bøger, som er udviklende for både sprog- og læsekompetence. Bøgerne er velegnede til én til én samtale og til samtale mellem en voksen og en gruppe af børn. Endvidere kan læserne inspireres til at søge mere viden om emnerne i nærmiljøet, og måske til selv at forfatte en bog med inspiration fra det meget overskuelige og indbydende layout.

CFU, Lotte Svane Strange Petersen: Bogen er en del af Special-pædagogisk forlags serie Værd at vide, som består af fagbøger for nye og/eller læsesvage læsere. De korte tekster og fine fotos, billedtekster og faktabokse åbner for flere læserindgange, og opsætningen giver god mulighed for at snakke om faglitteratur som genre.

HVOR ER MOR?

handler om to drenge, der leger i skoven. De hører en lyd. Nogen piber. Lyden kommer fra en kasse. De går hen til kassen. Der er tape på. Den ene åbner kassen, og han ser fire killinger. De er meget små. Måske er de lige født. De piber og kalder på mor. Hvem har sat kassen i skoven? De små killinger vil snart dø. De må have hjælp.

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Genren er faktion. Bøgerne henvender sig til begynderlæsere samt læsesvage elever fra 10 år. De er opbygget ens med tekst i små blokke, korte sætninger og sat i korte linjer med 2-4 ord pr. linje. Der er farvefotos, der understøtter og illustrerer teksterne. Omslaget virker indbydende. Hvor er mor? handler om to drenge, der finder en kasse med forladte kattekillinger. Læseren følger killingerne til dyreinternatet, hvor de bliver opflasket med sutteflaske. En dag finder Nana og Martin en søgende hunkat. Børnene læser i avisen om killingerne på internatet og bringer kattemor dertil. Mor og killinger bliver således forenet.

STORKE I RIBE

handler om storken, der kommer fra Afrika. Den vil mod nord. Storken flyver i mange dage. Den flyver i hele marts måned. På vejen holder den pause for at finde føde. Denne stork lander i Ribe. Her er marker og enge. Her er søer og en å. Det er godt for en stork, så kan den finde føde. Storken flyver hen til en rede. Den bruger reden fra sidste år. Storken lægger sig i reden. Den er træt. Den har haft en lang rejse.

Anmeldelser

Se anmeldelser under En stærk mand, da det er fælles anmeldelser for bøgerne.

JUL GENNEM TIDEN

handler om julen, og hvordan den er opstået. Fra lysfester før Jesus blev født og frem til i dag. Fra øl, kød, fest, sang og lege til de juletraditioner vi kender i dag. Øl og kødfest i 800-tallet. Den øl de drak, hed jul. Julestuer med sang, leg, øl, klejner og vafler i seks uger i 1700-tallet. Bro bro brille og blindebuk er fra dengang. Julestuerne bliver afløst af juletræet i 1800 tallet. Det var et gavetræ – frugt, slik og uindpakkede gaver hang rundt på træet. Først i 1900 tallet dukker kalenderlys, adventskrans, julekalender til ophæng og i fjernsynet op sammen med julenisser og den julemand vi kender med langt, hvidt skæg, tyk mave og nissehue.

UDSOLGT

Anmeldelser

Lektør, Ingrid Martlev: Bøger om julen er efterspurgte. Denne kan godt stå på læselet hylden eller i læsekrybben og gives til begynderlæseren. Til læsetræning og det første emnearbejde.

Dansk Audiologopædi, Natasha Epstein: To nye bøger i serien værd at vide, der er små lette fagbøger på lix 6-8. Målgruppen er børn fra 7-9 år og ment som frilæsnings-, højtlæsnings- eller opslagsbøger til den første faglige læsning. Men jeg vil også mene, at flere af dem (afhængigt af emnevalget) er velegnede til læsesvage unge og voksne, der lige er ved at knække læsekoden.

B-BOYS

handler om drengebandet B-boys. Drengene synger og rapper. De danser også hip-hop. Der er tre drenge i bandet. De hedder Sebastian, Mathias og Kåve. Bandet blev kendt ved MGP og har lavet tre cd’er. De har solgt mange af dem. De har fået guldplader. Det får man, når man sælger mange. Men B-Boys laver ikke kun cd’er. De giver også koncert. Så rejser de rundt i landet.

Anmeldelse

Lektør, Lisbeth Thue Hansen: Genren er faktion. Bøgerne henvender sig til begynderlæsere samt læsesvage elever fra 10 år. De er opbygget ens med tekst i små blokke, korte sætninger og sat i korte linier med 2-4 ord pr. linje. Der er farvefotos, der understøtter og illustrerer teksterne. Omslaget virker indbydende. Specielt tror jeg, B-Boys vil appellere til mange børn omkring 10 års alderen.

POLITIET KOMMER

handler om Laust, der er politimand. Han har både pistol, knippel, spray og håndjern med, når han rykker ud. Han har også en af politiets mange politihunde. Tekst, farvefotos og fakta bokse tager os med rundt til forskellige opgaver med politiets transportmidler: en politibil, busser, motorcykler, både, helikoptere – og heste.

UDSOLGT

Anmeldelser

Lektør, Jesper Holtoug: To oplysende og interessante faghæfter for de yngste læsere. Fin, faktuel viden uden store armbevægelser eller voldsomme effekter. Roligt, sagligt og relativt tilgængeligt.

Tale-Høre-Nyt, Jytte Breinholdt: Jeg kan varmt anbefale dem, og synes de skal være at finde på ethvert skolebibliotek – ikke mindst på specialskolens, hvor jeg med stor succes har anbefalet dem til kolleger, der bruger dem, når der arbejdes med diverse temaer og som frilæsning.

 Dansk Audiologopædi, Sanne Kjerstein Madsen: Bøgerne er særdeles velegnede til frilæsning. Bøgerne appellerer meget fint til børnenes viden om verden. Bøgerne er interessante og bør være i indskolingsklassernes klassebibliotek.

NÅR DET BRÆNDER

handler om brandmænd og brandbiler. Når alarmen lyder skal Johnny af sted. Han er brandmand. Det tager ham cirka 30 sekunder at få dragt og støvler på, tage hjelm og maske med, og så går det af sted i susende fart i brandbilen. Bogen fortæller om brandmændenes arbejde, hvordan de slukker ild med vand og skum, forskellige typer brande i biler, fly, højhuse og skove, og om brandbiler, stigevogne og røgdykkere. Det hele illustreret med farvefotos og faktabokse.

UDSOLGT

Anmeldelse

Lektør Jesper Houltung: To oplysende og interessante faghæfter for de yngste læsere. I lidt kedelig indpakning leveres rigtig meget fin, faktuel viden uden store armbevægelser eller voldsomme effekter. Roligt, sagligt og relativt tilgængeligt.

Tale-Høre-Nyt, Jytte Breinholdt: Jeg kan varmt anbefale dem alle, og synes de skal være at finde på ethvert skolebibliotek – ikke mindst på specialskolens, hvor jeg med stor succes har anbefalet dem til kolleger, der bruger dem, når der arbejdes med diverse temaer og som frilæsning.

Dansk Audiologopædi, Sanne Kjerstein Madsen: Bøgerne er særdeles velegnede til frilæsning og appellerer meget fint til børnenes viden om verden. De er interessante og bør være i indskolingsklassernes klassebibliotek.

CFU, Lotte Svane Strange Petersen: Med illustrative fotos, korte tekstblokke, billedtekster og faktabokse præsenterer bogen livet som brandmand suppleret af fakta og informationer om, hvordan man selv skal agere, hvis det brænder. Bogen er en del af Special-pædagogisk forlags serie Værd at vide, som består af fagbøger for nye og/eller læsesvage læsere. Her er spændende emner på let niveau (lix 6-8) om usædvanlige mennesker, usædvanlige job, dyr, natur og historiske emner. Bøgerne kan bruges til højtlæsning, frilæsning eller emnearbejde. De korte tekster, illustrationerne, billedteksterne og faktaboksene åbner for flere læserindgange, og opsætningen giver god mulighed for at snakke om faglitteratur som genre.

 

TO KLOVNE

handler om Stella og Victor, der er klovne. Ikke i et cirkus, men på et sygehus. De kommer en gang om ugen. De har tasker fyldt med sjove ting med. Klovnene tryller med en snor for Jonas, der er syg og ligger i sengen. Bagefter møder de Emilie på gangen. Hun er også syg, men ligger ikke i sengen. Emilie er først lidt bange for de to klovne, men så tager Victor en ballon. Stella og Victor når at trylle for mange børn i løbet af dagen.

Anmeldelser

Se anmeldelser under En stærk mand, da det er fælles anmeldelser for bøgerne.

POLITIHUNDEN

handler om politimanden Laust og hans politihund Qato. Laust får Qato, da den er en hvalp på 8 uger. Qato er stærk og fuld af liv. Laust skal have en dygtig hund ud af den. Den skal lære mange ting, for den skal være en dygtig politihund. Han træner 1 – 2 timer hver dag med Qato. Som politihund skal  den lære at give hals, og at søge. Qato skal ikke finde pinde og bolde, men blod, hår og måske også en pistol. Efter et års træning skal Qato til prøve. Den skal bestå flere prøver for at blive politihund, blandt andet skal han fange en tyv. Den består prøverne med næsten maksimum point. Qato er nu en rigtig politihund og kan fange tyve og være med til at arrestere et par slagsbrødre.

Anmeldelser

Lektør Boy Olesen: Endnu et par gode titler i serien Værd at vide. Disse små fagbøger indeholder en letforståelig tekst, omhandlende autentiske personer, suppleret med mange rigtig gode fotos. Bøgerne har et meget imødekommende layout, men standser lige op, da forsiderne er meget actionprægede med gode situationsfotos. Inde i bøgerne indeholder alle sider såvel fotos som tekst, hvilket gør det meget læsevenligt. Bøgerne er velegnede som selvlæsning fra 1. – 2. klasse.
Natasha Epstein, Dansk Audiologopædi: De er enkelt sat op og lette at gå til med flotte farvefotos fra den virkelige verden på hvert opslag. Selv om bøgerne er beregnede til børn, vil jeg mene, at i hvert fald nogle af dem kan bruges i specialundervisningen af voksne f.eks. ordblinde, afasiramte og fremmedsprogede.

FALCK

handler om redningskorpset Falck. Falck kan hjælpe med mange ting. De kan redde folk ved en ulykke, de kan hente folk, som er syge, de kan slukke brande og hente biler, der ikke kan køre. Når vi hører den høje lyd fra sirenen eller ser det blå blink, så ved vi, at der er hjælp på vej. Bogen kommer ind på emner som korpsets oprindelse, slukning af brande, ambulancer, vejhjælp, hjælp på sø og hav, dyrehjælp og førstehjælp.

Anmeldelser

Lektør Henrik Munch Jørgensen: Letlæselig fagbog om Falck for begynderlæsere. Bogens emne appellerer til mange børn, nok især drenge, og bogen vil helt sikkert blive lånt ud.
Tale-høre-Nyt, Kirsten Andersen: Bøgerne imødekommer et behov for inspirerende faktabøger til elever med behov for læselet bøger, som er udviklende for både sprog- og læsekompetence. Bøgerne er velegnede til en til en samtale og til samtale mellem en voksen og en gruppe af børn. Endvidere kan læserne inspireres til at søge viden om emnerne i nærmiljøet.
Skolestart: Bøgerne er for svære til, at børnene i bh klassen selv kan læse dem, men for de børn, der er nysgerrige på verden omkring dem, er der god viden at hente om et spændende job og usædvanlige mennesker. Der er mange 6-årige, der vil elske en højtlæsningshyggestund med en god fabog med mulighed for at få ny viden. Bøgerne er illustrerede med fotos, så selvom barnet ikke selv kan læse, er der god mulighed for at billedlæse.
CFU, Lotte Svane Strange Petersen: I bogen Falck hører man i korte træk historien bag Falck og får viden og faktuelle oplysninger om Falck, og hvordan man selv bruger korpset. Bogen er en del af Special-pædagogisk forlags serie Værd at vide, som består af fagbøger for nye og/eller læsesvage læsere. Her er spændende emner på let niveau (lix 6-8) om usædvanlige mennesker, usædvanlige job, dyr, natur og historiske emner. Bøgerne kan bruges til højtlæsning, frilæsning eller emnearbejde. De korte tekster, illustrationerne, billedteksterne og faktaboksene åbner for flere læserindgange, og opsætningen giver god mulighed for at snakke om faglitteratur som genre.